Dzisiejszy przepis na pizzę z rukolą jest tak prosty, że – daję słowo – gdy zrobicie ją raz, na stałe zagości w Waszym domowym menu. Samo wykonanie jest dziecinnie proste, więc jestem pewna, że każdy z Was poradzi sobie z ich wykonaniem. :)
Domowa pizza jest świetną alternatywą dla osób, które chcą mieć pod kontrolą ilość zjadanych kalorii i jakość produktów, z których wykonane jest np. jej ciasto. Nie od dziś wiadomo, że te oferowane przez popularne sieciówki najczęściej przesycone są niepotrzebnym tłuszczem, który nie tylko wpływa na naszą wagę, ale sprawia, że po zjedzeniu tego typu pizzy czujemy się po prostu źle i jest nam niedobrze.
Poniższa wersja tego dania na prwno przypadnie do gustu tym z Was, którzy nie lubią uczucia przejedzenia i tej ociężałości, jaką czujemy po spożyciu pizzy z ogromem żółtego sera.
Dzięki świeżym warzywom pizza jest smaczna i wzbogacona o cenne składniki odżywcze, a zmieniając mąkę pszenną na pełnoziarnistą sprawiamy, że możemy ją jeść niemal bez wyrzutów sumienia.
Przepis na pizzę z rukolą
SKŁADNIKI
Ciasto
0,5 kg mąki
jajko
1/4 szkl. ciepłego mleka
1/2 szkl. ciepłej wody
50 g drożdży
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczka soli
Sos
2 łyżki ketchupu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2/3 łyżeczki oregano
2/3 łyżeczki bazylii
PRZYGOTOWANIE
- Rozpuścić drożdże z oliwą.
- Zmieszać wszystkie składniki, dodać do nich rozpuszczone wcześniej drożdże i wyrobić ciasto.
- Rozwałkować je i wyłożyć na blachę.
- Wymieszać ze sobą wszystkie cztery składniki na sos i posmarować nim ciasto.
- Dodać pokrojony wcześniej ser mozarella i szynkę parmeńską.
- Piec w 190°C przez 20 minut.
- Jeść pizzę z rukolą i pomidorkami koktajlowymi, polaną oliwą z oliwek.
Przepis na ciasto i sos pochodzą z tej strony, którą serdecznie polecam tym z Was, którzy również często „cierpią” na brak pomysłu na pyszny obiad. :)
Dajcie koniecznie znać, czy przepis na pizzę z dzisiejszego wpisu przypadł Wam do gustu i czy sami robicie to danie w domu!
Dodaj komentarz