SIMPLISTIC – blog lifestylowy

Przepis na prosty (i pyszny!) sernik
📅     

Przepis na prosty (i pyszny!) sernik

Jak wiadomo jesień i zima wiążą się ze wzmożoną chęcią na wszelkie ciasta, ciasteczka i inne słodkie desery. Postanowiłam więc podzielić się z Wami przepisem na prosty, pyszny i szybki sernik, którego zrobienie jest na tyle proste, że zwyczajnie nie może się nie udać!

Już dawno stwierdziłam, że dużo lepszym pomysłem jest upieczenie czegoś samodzielnie, bo, po pierwsze – mamy wpływ na to, co w takim smakołyku się pojawi, a po 2 – dużo większą satysfakcję daje nam zajadanie się własnym wyrobem, niż tym, co znajdziemy na sklepowej półce. Ciasto z dzisiejszego wpisu nie jest mojego autorstwa (oczywiście), znam je od przyszłej szwagierki, a zrobienie spodu, pochodzącego z przepisu na inne ciasto, zdradziła mi znajoma, będąca autorką bloga Parafrazy (zajrzyjcie tam koniecznie, zwłaszcza jeśli nie lubicie wychodzić z kuchni ;)). 
Całość świetnie się ze sobą komponuje i jest idealnym pomysłem na deser, jeśli nie chcecie poświęcać zbyt dużo czasu na jego zrobienie, a zależy Wam na tym, aby np. goście byli zadowoleni.

ciasto sernikowe
Składniki na spód
- 2 opakowania sucharków Pano (do kupienia np. w Biedronce)
- 1 opakowanie kremu czekoladowego

Składniki na ciasto
- 1 kg twarogu
- ½ kostki masła
- ½ szklanki cukru/ksylitolu
- 1 budyń waniliowy
- 6 jaj
Przygotowanie
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Sucharki rozdrobnić na małe kawałki/proszek i zmieszać je z czekoladą, przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę i włożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Masło pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z twarogiem, budyniem (proszkiem) i cukrem/ksylitolem. Osobno roztrzepać jajka, po czym dodać je do masy twarogowej i zmiksować na małych obrotach do wymieszania się składników. Całość przełożyć na czekoladowy spód i umieścić w piekarniku.

Piec w 180°C przez ok. 1 godzinę.

Nie wiem, jak sprawa ma się z Wami, ale w moim przypadku sernik jest ciastem numerem jeden, które mogę jeść zawsze, a fakt, że jego wykonanie jest tak proste, sprawia, że lubię go jeszcze bardziej! Do tego jest to jeden z niewielu wypieków, który po uprzednim zmodyfikowaniu (np. zrezygnowaniu z czekoladowego spodu i wykorzystaniu zamienników cukru i masła) może być świetnym deserem dla osób dbających o linię.

Ciekawa jestem jakie przepisy na ciasta/ciasteczka Wy polecacie? Znacie jakieś strony z pomysłami na dietetyczne wypieki?


Post przypadł Ci do gustu?
Polub go lub udostępnij znajomym:






24 komentarze

  1. Faktycznie ciasta ze sklepu nie mają tego smaku co swojej roboty. Ja za pieczeniem nie przepadam, ale od czasu do czasu robię rodzince święto. Przepis prosty, więc chętnie skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik wygląda bardzo apetycznie - chętnie wypróbuję:) U mnie znajdziesz przepis na beztłuszczowe ciasto ze śliwkami lub jabłkami, jak kto woli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, a sama lecę sprawdzić ten Twój! :)

      Usuń
  3. Uwielbiam serniki, mama bardzo często na święta robi. Ciekawe, czy taki przypadł by jej ten do gustu. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto brzmi jak i wygląda bardzo apetycznie. Z pewnością podczas któregoś wolnego, listopadowego popołudnia wykorzystam ten przepis. :)
    http://agnieszkawygladalafotografia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie u mnie w domu też wolimy zajadać się domowymi wypiekami:)
    Karmiąc piersią musiałam zrezygnować m.in z sera, ale przepis zapisany i na pewno w przyszłości go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosto i pysznie, czyli tak jak lubię :) i faktycznie jesień sprzyja pieczeniu i przygotowywaniu słodkości, ciągle mnie ciągnie do szuflady z czekoladą :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Oo- przepis na sernik zawsze się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, mniam! Uwielbiam serniki. Zbieram się za zrobienie wegańskiej wersji, ale nigdy nie mam czasu :P
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie, W.

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik <3 ja jednak nie zrobiłam w weekend wersji "puszystej", ale może uda się w tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam sernik mojej babci, chociaż zawsze dodaje mnóstwo rodzynek, które potem wydłubuje z ciasta :D To jednak jest to smak dzieciństwa <3
    Zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ooo to już niedlugo Święta, będzie przepis na sernik! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zamiast masła dodać olej kokosowy i masa będzie moim ulubionym sernikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham serniki i ogromnie ubolewam, że nie mogę ich jeść :( Niestety moja dieta jest całkowicie bezglutenowa i beznabiałowa :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam! Uwielbiam sernik <3 Obserwuję! melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam podobny przepis, sama jednak piękę spód a czasem nawet go nie daję. Zależy, ile mam motywacji i jaki apetyt ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam sernik, a ten wygląda obłędnie <3 Chyba czas najwyższy upiec domowy sernik, bo już nie pamiętam kiedy ostatni raz podjęłam się tego wyzwania ;) U nas ostatnio króluje ciasto cytrynowe (przepisem także podzieliłam się na blogu ;) ).

    OdpowiedzUsuń
  17. Coś dla mnie bo szybkie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Najlepsze są domowe ciasta. Ja nie umiem i nie lubię ich piec ale jeśli jest dość proste to ryzykuję :) Ten jest prosty więc może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam takie ciacha. W prawdzie nie jem sera i jaj ale myśle, że z nerkowców czy tofu mógłby wyjść równie smaczny. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo szybko i smacznie. Jedyne co to zamieniłabym ten krem orzechowy na coś innego, wiem jak dużo cukru jest w nim:( Może jakiś domowej roboty krem?

    OdpowiedzUsuń
  21. Zapisałam przepis. Koniecznie trzeba go wypróbować skoro jest stosunkowo prosty, bo serniczek wygląda pięknie i zapewne tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

© 2012 - 2017 SIMPLISTIC. Wszystkie prawa zastrzeżone!@ SIMPLISTICBLOG